Informatie over het koor

Cappella pro Cantibus is een vocaal kerkmuziekensemble uit Oegstgeest. Het koor zet zich in voor het ten gehore brengen van kerkmuziek uit alle stijlperioden. Het koor organiseert regelmatig concerten. In het verleden werden o.a. het Magnificat, het Weihnachtsoratorium en de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd. Ook die Schöpfung van Haydn, de mis voor koor en blazers van Stravinsky en het Requiem van Mozart stonden op het programma. In november 2008 is in samenwerking met de Christelijke Harmonievereniging  Crescendo uit Sassenheim, Het Goylants Kamerkoor uit het Gooi en het Collegium Vocale uit Zaandam het Requiem van Frigyes Hidas op verschillende locaties uitgevoerd.

In 2014 heeft het koor o.a. de Messe Solennelle van Louis Vierne, een mis voor koor en twee orgels uitgevoerd in de St. Jeroenskerk in Noordwijk. Deze kerk beschikt sinds 2014 over twee Maarschalkerweerd orgels, die passen in de de stijlperiode waarin deze mis is geschreven.

In 2016 werd in twee uitverkochte concerten (Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en de Oude Jeroenskerk in Noordwijk) het 40-stemmig Spem in Alium van Thomas Tallis uitgevoerd in samenwerking met het kamerkoor Quod Libet uit Den Haag aangevuld met een aantal projectzangers. Naast dit werk van Tallis werden o.a. werken van MacMillan, Whitacre en Allegri uitgevoerd. Voor een korte impressie van dit concert, klik hier.

Datzelfde jaar volgde het Requiem van Fauré met orkest.

In 2018 vierde Cappella haar 45-jarig bestaan met een feestelijk concert in Italiaanse sferen met onder andere het Gloria van Vivaldi. Een deel van de videoregistratie van dit concert vindt u hier.

In 2019 maakt het koor onderdeel uit van de muziekproductie Hear my Voice van Kunstklank, met concerten in de Sancta Maria in Noordwijkerhout, met onder andere het Stabat Mater van Karl Jenkins.

Regelmatig verleent het koor haar medewerking aan de Evensongs in de Hooglandse Kerk in Leiden.
Ook aan kerkdiensten en uitvoeringen in het kader van Fonds1818 (ziekenhuizen en zorginstellingen) verleent het koor van tijd tot tijd haar medewerking.

In de loop der jaren heeft het koor een aantal CD’s uitgebracht.  Zo werd in 2001 een cd opgenomen met het door Dirk Zwart gecomponeerde Licht voor de wereld. Het koor heeft ook de première van het stuk voor haar rekening genomen. In 2012 heeft het koor een CD opgenomen met werken van Jaco van Leeuwen, de cantor-organist van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk.

De muzikale leiding van het koor was 25 jaar lang in handen van Theo Tobé. Hierna kwam Dick Duijst (5 jaar) en Martin van der Bruggen (1 jaar). Vanaf 2006 tot februari 2013 stond het koor onder leiding van Cor Brandenburg. Op dit moment is Rens Tienstra (klik op zijn naam voor meer informatie) onze dirigent. Met Rens is het koor weer nieuwe muzikale wegen ingeslagen. Zo zijn er de afgelopen jaren een aantal concerten en uitvoeringen geweest rond Allerzielen en Allerheiligen, zowel in de Groene Kerk in Oegstgeest als daarbuiten met muziek van o.a. Daan Manneke (Rens is een van zijn laatste leerlingen), Ton de Leeuw, James MacMillan, maar ook de familie Bach stond tijdens een van de uitvoeringen centraal.
In datzelfde kader heeft het koor in 2018 een indrukwekkende uitvoering gegeven van de liturgie van de heilige Johannes Chrysostomos, op muziek gezet door Serge Rachmaninoff. Zowel bij kaarslicht in de tot de laatste plaats bezette Groene Kerk, als een dag later in de RK Kerk te Overveen in de late middagzon.
Het koor telt ongeveer vijfentwintig leden.
Copyright © 2021 by "M@rtDesign"
All Rights reserved
CAPPELLA PRO CANTIBUSCAPPELLA PRO CANTIBUS